در جستجوی مسلمانی» زندگی و خدمات پزشک مسیحی بیمارستان امام رضا(ع)

ساخت وبلاگ

در جستجوی مسلمانی» زندگی و خدمات پزشک مسیحی بیمارستان امام رضا(ع)

یک پژوهشگر تاریخ گفت: مطالعه زندگی شخصیت‌های علمی، همواره مورد توجه عموم مردم بوده است. حس‌کنجکاوی و پی‌بردن به راز موفقیت افراد، موجب می‌شود تا زندگی‌نامه و خاطرات جایگاه ویژه‌ای در پژوهش‌های معاصر داشته باشد. 
 
غلامرضا آذری خاکستر در گفت‌وگو با ایسنا- منطقه خراسان، اظهار کرد: خاطرات جمعی، رویکردهای متفاوت و مستندی راجع به هویت افراد ایجاد می‌کند. ضمن مطالعه زندگی افراد از طریق تاریخ شفاهی و اسناد باقی مانده به زوایای پنهانی از اخلاق و رفتار انسان‌ها بر می‌خوریم که از دو جنبه مورد تحلیل است.
 
وی ادامه داد: نخست؛ بخشی از زندگی انسان‌ها که در جریان محیط اجتماعی شکل گرفته، خلاقیت‌های اجتماعی در ورای آن بروز پیدا می‌کند و شخصیت واقعی افراد را در اجتماع نشان می‌دهد. نکته دوم؛ جنبه‌هایی از اخلاق و روحیات افراد که بیشتر در حول زندگی شخصی تک‌تک انسان‌ها وجود دارد. چنین به نظر می‌رسد بررسی جنبه‌های زندگی خصوصی افراد چندان مورد توجه نیست، زیرا این رفتارها در محیط‌های خیلی خصوصی از سوی انسان‌ها سر می‌زند، ولی فعالیت هریک از افراد در محیط کار و نقش آنها درتحولات اجتماعی موضوعی مهم و مورد توجه عموم محققان است. 
 
این نویسنده و پژوهشگر تصریح کرد: علم پزشکی طی فراز و فرود قرون متمادی همواره در خدمت بشریت بوده است و پزشکان بدون توجه به حد و مرزهای جغرافیای سیاسی در قالب اخلاق پزشکی فعالیت کرده‌اند. انسانیت و خدمت به خلق حد و مرز معینی ندارد. بشریت همیشه تألمات و گرفتاری‌های جسمی و روحی داشته است و خاطره خدمتگزاران خود در هر مقام و ملیت که تسلی بخش دردی از دردهای مبتلایان باشد را گرامی می‌دارد.   
 
آذری خاکستر عنوان کرد: طی نیم قرن اخیر، تاریخ شفاهی به عنوان شیوه‌ای جدید در پژوهش‌های علوم انسانی مورد توجه عموم پژوهشگران قرارگرفته است. در امتداد تاریخ شفاهی بسیاری از فعالیت‌ها و اقدامات مردم از طریق مصاحبه ثبت و ضبط می‌شود. در واقع قلمرو گسترده تاریخ شفاهی موجب شده تا هرگاه اسناد و مکتوبات پیرامون یک موضوع با سکوت مواجه شوند از ورای مصاحبه بخشی از منابع ارزنده ثبت و بازیابی‌ می‌شود. بررسی زندگی و خدمات پزشکان در تاریخ محلی موجب شده تا منابع ارزنده‌ای جهت تحقیقات دانشجویان فراهم شود.   
 
وی افزود: تجلی مهر و عطوفت درآستان هشتمین امام شیعیان موجب شده تا همواره تعدادی از پیروان دیگر ادیان‌ با تشرف به دین مبین‌اسلام به جرگه تازه مسلمانان بپیوندند.کرامات امام رضا(ع)و فرهنگ رضوی همواره جاذبه‌ای برای مکاتب مختلف بوده است.  
 
این نویسنده و پژوهشگر با بیان اینکه دکتر رُش بولون  از جمله جراحانی است که طی اقامت‌اش در شهر مشهد، خدمات ارزنده‌ای در بخش جراحی بیمارستان شاهرضا انجام داده است؛ خاطرنشان کرد: اقدامات مهم این پزشک مسیحی و مسلمان شدن وی در آستان امام مهربانی‌ها، موجب شده تا طرح تاریخ شفاهی پزشکی شهر مشهد از سال 1384 در بخش تاریخ شفاهی مرکز اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی شکل بگیرد.
 
آذری خاکستر اضافه کرد: طی دو سال مصاحبه با پزشکان قدیمی شهر مشهد، اولویت مصاحبه‌ها پیرامون شخصیت دکتر بولون رئیس بخش جراحی بیمارستان امام‌رضا(ع) و اقدامات ایشان طی سال‌های 1333 تا 1348ش. در زمینه جراحی نوین بود. بنابراین؛ با تعدادی از شاگردان و کسانی که اطلاعاتی در زمینه اخلاق، اقدامات و جایگاه این جراح بلژیکی داشتند، مصاحبه انجام شد که در این کتاب مورد استناد قرار گرفته‌اند.
 
وی بیان کرد: مطالب مستندکتاب در جستجوی مسلمانی (زندگی و خدمات پزشکی دکتر بولون) بر اساس پرونده پرسنلی دکتر بولون در بایگانی بیمارستان امام‌رضا(ع) ومصاحبه با شاگردان وی شکل‌گرفته است که حدود 500 برگ سند در ارتباط با دکتر بولون بررسی و تعدادی از آنها درکتاب مورد استفاده مستقیم قرار گرفته‌اند.
 
این نویسنده و پژوهشگر گفت: مصاحبه‌های انجام شده با شاگردان و کسانی که اطلاعی از بولون داشتند پس از ویرایش در موضوعات متفاوتی مورد استناد قرارگرفته‌ است. ترکیب اسناد، تاریخ شفاهی و سایر مستندات اعم از روزنامه‌ها یا مطالب منتشر شده در وب‌سایت‌ها کمک نمود تا بخش‌هایی از زندگی این جراح تدوین شود. تلاش شده تا به‌دور از هرگونه قضاوت به موضوع مسلمانی دکتر بولون پرداخته شود. تعدد روایات، اخلاق و رفتار این پزشک مسیحی موجب شد تا مسلمان شدنش از جهات مختلفی مورد بررسی قرار گیرد.
 
آذری خاکستر تصریح کرد: کتاب «در جستجوی مسلمانی» در3 فصل تدوین و تألیف شده است. در فصل اول به تاریخچه بیمارستان شاهرضا از زمان تأسیس تا استخدام دکتر بولون پرداخته شده است. موضوعاتی همچون استخدام پزشکان و پرستاران خارجی، مدیران بیمارستان و دکتر بیانکینی به عنوان اولین پزشک مسلمان شده در آستان قدس رضوی از مباحث مطرح شده در این فصل است. 
 
وی افزود: فصل دوم با عنوان «از بلژیک تا مشهد» به جریان استخدامی دکتر بولون، قراردادها، فعالیت‌های علمی و پزشکی، خانواده و جایگاه علمی ایشان در پزشکی خراسان پرداخته است. فصل سوم کتاب اختصاص به مسلمان شدن دکتر بولون دارد. در این فصل با استناد به روایت‌های شفاهی و مصاحبه‌های انجام شده با شاگردان وی زمینه‌های مسلمانی و کراماتی‌که ایشان از امام رضا (ع) دیده‌اند و مراسم خاکسپاری و... دیده شده است.
 
این کتاب با همکاری دپارتمان تاریخ شفاهی و توسط نشر بین‌النهرین و در تیراژ هزار نسخه منتشر و در کتابفروشی‌های معتبر ارائه خواهد شد.

 

(oral history)وبلاگ تخصصی تاریخ شفاهی...
ما را در سایت (oral history)وبلاگ تخصصی تاریخ شفاهی دنبال می کنید

برچسب : مسلمانی»,بیمارستان, نویسنده : mazaria بازدید : 349 تاريخ : شنبه 4 آذر 1396 ساعت: 17:43